Ανακύκλωση

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια καθώς ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά είναι ο πρώτος Δήμος του Νομού Σερρών που εφάρμοσε από τον Απρίλιο του 2008, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών με διαλογή στη πηγή.

(Δείτε το ενημερωτικό έντυπο της Ανακύκλωσης στο Δήμο μας)
link1[1]link2[1]
 ή κάντε κλίκ  jpg  ε δ ώ για να δείτε το νέο φυλάδιο (28/04/2009)

Η προσπάθεια συνεχίζεται με την Ανακύκλωση των Ηλεκτρικών Συσκευών, των Συσσωρευτών (μπαταρίες), την περισυλλογή και Ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, την κομποστοποίηση καθώς και με άλλες προγραμματισμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό Διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Δημότες του Δήμου μας, καθώς με τα έως σήμερα στοιχεία αποδεικνύεται ότι όχι μόνο αγκάλιασαν την προσπάθεια της Ανακύκλωσης αλλά εξέπληξαν και τους πλέον αισιόδοξους υποστηρικτές του όλου εγχειρήματος.

Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Βοηθήστε τον Δήμο μας να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει …    

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2939/2001 η εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας είναι υποχρεωτική για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Σε συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων πραγματοποιούνται στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά προγράμματα για:

1. Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά σε συνεργασία με την Α.Φ.Η.Σ. Α.Ε. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών Α.Ε.) έχει αναπτύξει ένα δίκτυο για την εναλλακτική διαχείριση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταριών).

Στο Δημαρχείο, στα Δημοτικά Καταστήματα των Τοπικών Διαμερισμάτων, στα Σχολεία και στις αίθουσες των Κέντρων Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών.

Στους κάδους αυτούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απορρίπτουν όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μιας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Το είδος της συσκευής από την οποία προέρχεται η μπαταρία (κινητό τηλέφωνο, βιντεοκάμερες κλπ) δεν παίζει κανένα ρόλο, αρκεί η μπαταρία να μην είναι ενσωματωμένη στη συσκευή.

2. Εναλλακτική Διαχείριση Χρησιμοποιούμενων Συσσωρευτών

         Για την εναλλακτική διαχείριση χρησιμοποιούμενων συσσωρευτών ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά συνεργάζεται με το Σύστημα Διαχείρισης Συσσωρευτών Ανώνυμος Εταιρεία (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.).

Για το σκοπό αυτό ειδικός κάδος έχει τοποθετηθεί στην έδρα του Δήμου (Χρυσό) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τοποθετούν χρησιμοποιημένους συσσωρευτές εκκίνησης κινητήρων, έλξης και βιομηχανικών εφαρμογών μολύβδου – οξέως και νικελίου – καδμίου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα και η εναλλακτική τους διαχείριση είναι επιβεβλημένη.

3. Εναλλακτική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Σιδήρου – Μετάλλου – Ηλεκτρικών / Ηλεκτρονικών Συσκευών – Ολική Διαγραφή Αυτοκινήτων.

       Για την εναλλακτική διαχείριση στερεών αποβλήτων (ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών) και για την ολική διαγραφή οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.), ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά συνεργάζεται με την εταιρεία «ΝΙΖΑΜΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΣ», η οποία αποτελεί εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Στο Χρυσό (στην είσοδο του μηχανοστασίου του Δήμου) έχει τοποθετηθεί ειδικός κάδος για την συλλογή των Ηλεκτρικών – Ηλεκτρονικών Συσκευών (τηλεοράσεις, ψυγεία κλπ) ενώ η περισυλλογή των οχημάτων τέλος κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) θα πραγματοποιείται από την εταιρεία.

     

4. Εναλλακτική διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας

       Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά και ο Δήμος Στρυμόνα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.), η οποία αποτελεί Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (Σ.Σ.Ε.Δ. – Ανακύκλωσης), έχουν οργανώσει από τον Απρίλιο του 2008 ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαλογή, μεταφορά και ανακύκλωση υλικών συσκευασίας (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, λευκοσίδηρο).

Σε κάθε νοικοκυριό του Δήμου έχει διατεθεί ειδική τσάντα ανακύκλωσης έτσι ώστε η διαλογή να γίνεται μέσα στο σπίτι, δηλαδή στην πηγή των απορριμμάτων.

Στις γειτονιές των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου τοποθετήθηκαν «ΜΠΛΕ» κάδοι, οι οποίοι δέχονται τα υλικά συσκευασίας.

Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας γίνεται με ειδικό απορριμματοφόρο από τους ΜΠΛΕ κάδους, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στη Νεοχωρούδα.

Στους «ΜΠΛΕ» κάδους οι δημότες μπορούν να απορρίπτουν άδειες και καθαρές (τις ξεπλένουμε λίγο) τις εξής συσκευασίες:

  • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από ζάχαρη, απορρυπαντικά, χυμούς, γάλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κλπ.
  • γυάλινες συσκευασίες από νερό, γάλα, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κλπ
  • πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, λάδι, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, απορρυπαντικά, πλαστικές σακούλες κλπ.
  • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, ζωοτροφές, τοματοπολτό κλπ

καθώς και

  • έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία)

Από στοιχεία που τηρεί ο Δήμος και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  (Ε.Ε.Α.Α. Α,Ε.) μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο 2008  73,00 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας.

Από την Εφημερίδα Καθημερινή και συγκεκριμένα στο ένθετο «ΟΙΚΟ»(10-2-2009), εντοπίσαμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της κας Γεωργίας Ζαβιτζάνου αναφορικά με τον εντοπισμό των βασικών προβλημάτων που σχετίζονται με την διάθεση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, αλλά και την προβολή των προτεινόμενων «καλών πρακτικών» ενός συνειδητοποιημένου πολίτη.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 
Στα… Άδυτα των μπλε κάδων

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,
Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ

Το ΟΙΚΟ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Αθήνα και έμαθε… από τα λάθη μας. Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.


1. Βρόμικες συσκευασίες ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία – μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες

Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπής διαχωρισμός

Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

4. Λάθος υλικά

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!

5. Ογκώδη αντικείμενα

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι – που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.

ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ

•   Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
•   Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
•   Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
•   Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
•   Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες – στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
•   Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
•   ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

•   Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
•   τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
•   τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
•   Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
•   Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

•   Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
•   Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
•   Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
•   Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
•   Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
•   Συσκευασίες τετραπάκ
•   Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
•   CD, DVD – ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

ΠΛΕΝΩ:ΣΥΜΠΙΕΖΩ: 
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται – όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.