Χρυσό

xr01[1]Το Χρυσό, έδρα του νέου Καλλικράτειου Δήμου με 2.010 κατοίκους, είναι ένα από τα πέντε νταρνακοχώρια του Δήμου με πλούσια παράδοση και ιστορία. Δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό το 1832. Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν ορθόδοξοι και Ελληνόφωνοι καθ’ όλη την Τουρκοκρατία.

Στην περιοχή αυτή, υπήρχε ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους όπως προκύπτει από ευρήματα της περιοχής Φακίστρα Χρυσού.

Στην περιοχή κατοικούσαν θρακικές φυλές (Μύγδονες, Παίονες, Ηδωνούς, Βισάλτες). Το στίγμα και τη γλώσσα έδωσαν οι Μακεδόνες και οι κατακτήσεις των Αθηναίων στην περιοχή. Φαίνεται ότι από τα κλασικά χρόνια και τη Ρωμαϊκή κατάκτηση εδώ υπήρχαν οικισμοί, που συνέχισαν και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.xrysoparadosiakospiti1[1]

Παλαιότερη ονομασία του ήταν «Τουπολιάν» ήΤοπολιάνη. Άλλες ονομασίες Τοπόλτζος: αναφέρεταισε χρυσόβουλο του Στεφάνου Δουσάν το 1345.Τοπόλτζα : αναφέρεται σε κώδικα της Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών. Τοπόλνιτσα : όνομα που χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα. Τιπουλιάν : δημώδης τύπος. Από το 1926 το χωριό παίρνει το όνομα Χρυσό Από μαρτυρίες γερόντων, γίνεται γνωστό ότι δόθηκε το όνομα αυτό λόγω του πλούτου που είχε συγκεντρωθεί την εποχή εκείνη, καθότι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και ιδιαίτερα καπνού, απέδιδε αρκετό εισόδημα αλλά και της συνήθειας που είχαν οι νεαρές κοπέλες και οι νιόπαντρες κατά τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, να φοράνε δύο – τρείς ή περισσότερες σειρές χρυσά φλουριά στο λαιμό τους.

xr02[1] xr03[1] xr04[1]
Πεδινός οικισμός με αξιόλογα παραδοσιακά κτίσματα, πολλά από τα οποία ωστόσο είναι ερειπωμένα. Tο Χρυσό βρίσκεται 10χμ. Ανατολικά της πόλης των Σερρών.

Στο υπόγειο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στεγάζεται μικρή Λαογραφική Συλλογή η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στη γύρω περιοχή.

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία

Στο Χρυσό, γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν του προφήτη Ηλία.

xr05[1] xr06[1] xr07[1]