Νεοχώρι

Το Νεοχώρι με 1.274 κατοίκους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Στρυμόνα. Βρίσκεται νοτιαναλατολικά από την πόλη των Σερρών και σε απόσταση 6χλμ από αυτήν. Είναι χτισμένο σε ένα μικρό λόφο (ύψος 30μ) και ήταν παλιότερα μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου του Άγιου Όρους. Δυτικά του χωριού περνά ο ποταμός Αγίου Ιωάννου ο οποίος λίγο νοτιότερα χύνεται στον ποταμό Στρυμόνα. Ο πληθυσμός του Νεοχωρίου αποτελείται από εντόπιους και Θρακιώτες. Οι πρώτοι εντόπιοι ήταν εγκαταστημένοι κοντά στο τσιφλίκι του Κων/νου Τεγουτζικ, περίπου δέκα οικογένειες, και εργαζόταν σαν εργάτες στα χωράφια του τσιφλικιού. Οι Θρακιώτες κατάγονται από το Μέγα Ζαλούφι της Μακράς Γέφυρας και από το Σελτζίκιοιϊ της ανατολικής Θράκης.

Το Νεοχώρι αρχικά ήταν ενταγμένο στην κοινότητα Νέου Σουλίου (Σουμπάσκιουι) μαζί με τη Μονόβρυση και τον Κρίνο. Αυτόνομη κοινότητα έγινε το 1926 και αρχικά την κοινότητα αυτή αποτελούσαν και οι οικισμοί Σαλή Αγά (νυν Μονόβρυση) και Ζάμπα (νυν Κρίνος ). Το 1930 ο Κρίνος ενώθηκε με τις Σέρρες ενώ ο οικισμός Σαλή Αγά μετονομάστηκε σε Μονόβρυση και το 1946 αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα.

Σήμερα το Νεοχώρι είναι ένα καλοδιατηρημένο χωριό με καλή ρυμοτομία και ωραία μονώροφα και διώροφα σπίτια με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Οι Νεοχωρίτες είναι όλοι φιλόξενοι, εργατικοί δραστήριοι με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής.

Στο Νεοχώρι δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι φίλοι του χωριού» και η ποδοσφαιρική ομάδα «Αστήρ» Νεοχωρίου.