Νέος Σκοπός

Ο Νέος Σκοπός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός (με 2.529 κατοίκους ) της Δημοτικής Ενότητας Στρυμόνα και πρώην έδρα του ομόνυμου Δήμου.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Σκοπού της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

Αρχικά στην περιοχή υπήρχαν ορισμένες οικίες δουλοπάροικων, που δούλευαν στο τσιφλίκι της περιοχής, το Κισεζλίκ (Καλογερικό), μία εκκλησία της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μερικές οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων από την Προύσα και ορισμένες οικογένειες Σαρακατσάνων.

Το 1926 άρχισε η θεμελίωση του οικισμού με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες προτεραιότητες των προσφύγων ήταν η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου στεγάστηκαν τα ιερά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια του παλαιού Σκοπού.

Το 1966 εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό κέντρο «Ορφέας», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεές ομογενών και προσωπική εργασία των κατοίκων. Στεγάζει συλλόγους και φορείς του Δήμου, διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη, αρχείο με φωτογραφίες, αίθουσες δραστηριοτήτων, έκθεση με παραδοσιακές στολές και λαογραφικό υλικό, και μία υπέροχη αίθουσα θεάτρου.

Ο Νέος Σκοπός είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που αποτελεί οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική εμπορική δραστηριότητα, και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου.

Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα όμορφος και αξιόλογος που χαίρει κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο είναι προϊόν αφενός της εύφορης γης και αφετέρου της εργατικότητας και της ικανότητας των ανθρώπων που το κατοικούν. Πλατείες, πράσινο, πάρκα, όμορφα κτίρια αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του τόπου. Όλα περιποιημένα, καλαίσθητα μαρτυρούν κάθε στιγμή τη φροντίδα το μεράκι και την εργατικότητα τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων του.

Στο Νέο σκοπό δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι: Σύλλογος «Ορφέας», σύλλογος γυναικών, σύλλογος φιλόπτωχων «ΑΝΘΟΥΣΑ» και ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα». Στο Νέο Σκοπό έχει την έδρα του ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Στρυμόνα.