Τούμπα

Πεδινό χωριό 882 κατοίκων, η Τούμπα απέχει 20χμ. από την πόλη των Σερρών ή 10χμ. νοτιοανατολικά από το Χρυσό. Είναι κυρίως γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στη ομώνυμη Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, η οποία ιδρύθηκε το 1883. Η εκκλησία της Μονής είναι τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική με τρούλο και τα δύο παραπλεύρια κλίτη είναι παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Αναργύρους και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

tou03[1] tou02[1] tou01[1]

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στην Πεντάπολη και το Γάζωρο. Ένας τεχνητός λόφος, σχήματος κόλουρου πυραμίδας, που υπήρχε στο κέντρο του χωριού μέχρι το 1952 έδωσε στην κοινότητα το όνομα Τούμπα (Κούτρα). Η Τούμπα το 1823 ήταν τσιφλίκι Τούρκων Αγάδων. Βόρεια του σημερινού χωριού και γύρω στα 300μ. υπήρχε το παλιό χωριό Κιουτσούκ-Ισταμπούλ (Μικρή Πόλη) στις θέσεις Καλοτόπια και Φακίστρα. Η Μικρή πόλη έζησε μέχρι το 1800 σαν σπουδαίο γεωργικό κέντρο, οπότε επιδημία χολέρας αποδεκάτισε τους κατοίκους. Μόνο ο Έλληνας Φώτης Μπαντής και η αδερφή του Δάφνη σώθηκαν. Λίγο πριν από το 1823 κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει τη χτυπημένη και ερειπωμένη πόλη. Μόνο οι Αγάδες μετέφεραν υλικά από αυτή και έχτισαν στην θέση Τούμπα μικρά σπίτια για τους Έλληνες δούλους τους. Έτσι κατοικήθηκε η Τούμπα. Από το 1826 η Τούμπα ήταν χωριό με ελληνικό πληθυσμό και με διοίκηση τους Τούρκους τσιφλικάδες (κτηματίες) μέχρι το 1912-13, που απελευθερώθηκε. Πριν καλά καλά νιώσουν ελεύθεροι το 1916-17, πάτησαν το πόδι τους οι Βούλγαροι και αφού ρήμαξαν το χωριό συνέλαβαν τους άντρες από 16 ως 50 ετών. Αυτούς με τη βία, τους χρησιμοποίησαν για την κατασκευή οχυρωματικών έργων. Με το τέλος των έργων, 62 άνδρες τους έσυραν στη Βουλγαρία ως ομήρους. Μόνο 19 άνδρες επέστρεψαν στην Τούμπα, οι υπόλοιποι 43 πέθαναν ή σκοτώθηκαν. Το 1922 έφτασαν στην Τούμπα 70 οικογένειες από τη Μ. Ασία και την Α. Θράκη και κατοίκησαν στο βορειοδυτικό τμήμα.

tou04[1] tou05[1] tou06[1]

Θρησκευτική πανηγύρις Αγίας Τριάδος
Από την παραμονή της Πεντηκοστής μέχρι και την Τρίτη μετά του Αγίου Πνεύματος διοργανώνεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, στην Τούμπα Σερρών, θρησκευτική πανήγυρις ιδιαίτερης λαμπρότητας, η οποία προσελκύει πιστούς από όλη την Ελλάδα.